Projekt zdravá pětka

Image
Zdravá 5 je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy a dětská zařízení, který je zaměřený na zdravý životní styl především v oblasti zdravé stravy. Lektoři Zdravé 5 seznamují žáky zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého stravování. Cílem projektu je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy a jejich přirozené implementaci do životního stylu.
23/04/2024

Každým rokem je pro děti připravena kulinářská soutěž, do které se mohou přihlásit tříčlenné týmy z celé ČR. Týmy mají za úkol připravit pokrm, který obsahuje nejvíce bílkoviny. Kreativitě a originalitě se meze nekladou. Důležité je také stolování a servírování, kdy týmy mají za úkol poslat fotky, jak slavnostní pokrm naservírovaly, případě zaslat fotku ze společného stolování. Nesmí zapomenout ani na příběh, který se s receptem pojí (proč zvolili tento recept, s kým ho snědli, komu ho věnovali). Do finálového kola postoupí tři nejlepší. Od 29. dubna – 12. května rozhodne veřejnost prostřednictvím hlasování na  sociálních sítích. Hlasovat můžete na www.zdrava5.cz. Velké finále, kde se nejlepší týmy utkají o vítězství proběhne 24. května 2024. Na všechny finalisty čekají hodnotné věcné ceny, a především velký zážitek v rámci hlavní akce.

Letos  vytvořila Rolnička Soběslav dva týmy. Tým Víly ve složení Tereza H., Valerie Z., a Constance E. se rozhodli připravit čočkovou tortillu pro žákyně Báru P. a Adélu E., které letos odchází z Rolničky Soběslav. Druhý tým Mlsní psi upekli slaný dort se špenátovou tortillou. Dort slavnostně předali Bára P., Adéla E., a Pepa D. paní učitelkám Dagmar Zvoníčkové, Ireně Škodové a Jitce Práškové. Tým upečeným dortem chtěl poděkovat paní učitelkám za péči a starostlivost po celá léta vzdělávání v Rolničce Soběslav. Všem držíme palce, aby se dostali mezi finalisty. 

Recepty: Čočková tortilla – červenou čočku dáme do vody ( 5-12 hodin). Čočku rozmixujeme, přidáme sůl a pepř a na rozpálené pánvi pečeme tortilly.

Slaný dort – celozrná tortilla (600g špaldové celozr. hladké mouky, 90 g kokosového oleje, 350 ml vody, 2 lžičky práškového kypřícího prášku, sůl) - špenátová tortilla (240 g špaldové mouky, 400g špenátu, 3 vejce, 600 ml mléka, sůl, pepř), náplň do tortill (boloňská omáčka, tuňák, sýr), pečeme 20-25 minut. Dobrou chuť! 

Za tým Iveta Staňková, vychovatelka